L’amic Eduard Arruga ens va fer explicar la historia de com es va crear l’any
1987 la Fundació Banc dels Aliments. Tot va néixer gracies a Jordi Peix que,
sent Director de Industries Alimentaries de la Generalitat va veure la
necessitat de la creació del Banc dels Aliments
tal com s’havia constituït a Paris el “Banc Alimentaire de Paris”. Es
tractava que el rebuig del supermercats es donessin a una institució que ho
repartissin entre els entitats menjador.
El banc d’aliments de Barcelona va ser el primer.
El banc té dos principis: la
gratuïtat tant de compra con de venda i el transport i el voluntariat.
Espanya té 55 bancs, un per
província i a Catalunya 4, Barcelona, Girona, Lleida i Reus. Existeix una
Federación de Bancos de Alimentos, amb seu a Madrid. Hi ha també una Federació
europea.
El banc es nodreix de donacions
d’empreses, de ciutadans i dels excedents de l’Unió Europea. A Catalunya hi ha
1.800 punt de recollida i suposen el 50% de tot el que es recull a Espanya. Les
necessitats de liquidesa s’aconsegueix fonamentalment de la Generalitat, els
Ajuntament i les Diputacions. Si hi romanent líquid es compren aliments a baix
preu.
Els beneficiaris han de tenir la
justificació dels seu ajuntament de la necessitat de l’ajut i renovar
l’autorització cada 6 mesos. L’evolució dels beneficiaris ha evolucionat de
57.000 el 2008 a 152.000 el 2015. Reben uns 106 quilos per persona i any però
se’n necessitarien 484 quilos.
Es fonamental evitar el
malbaratament dels productes. Com a articles més convenients hi ha la llet,
oli, llegums cuits i conserves de carn i peix.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada